Vos Transport bouwt eigen waterstoftrekker

Samen met Zepp.solutions ontwikkelt Vos Transport uit Deventer een vrachtwagen op waterstof. De productie van de zepp Europa, zoals de vrachtwagen heet, is onlangs begonnen.

Al sinds 2010 is Vos Transport op zoek naar een duurzaam initiatief voor een waterstofvrachtwagen. Na een aantal mislukte pogingen besloot het transportbedrijf zelf het initiatief te nemen. Samen met Zepp.solutions, een bedrijf opgericht door studenten van de TU Delft, startte Vos Transport project Dreamh2aul. Het doel: een eigen waterstofvrachtwagen bouwen.

Samen met GINAF
Voor de eerste stap worden twee trekkers van Mercedes-Benz omgebouwd naar fuel-cell elektrisch. In een consortium zitten meerdere partijen, die elk hun eigen specialisme hebben. Zepp.solutions levert de kennis op het gebied van waterstof. Zij hebben in GINAF een partner gevonden met ervaring in het ombouwen van vrachtwagens. Ook TotalEnergies is bij het project betrokken, voor het installeren van een waterstoftankstation in Deventer.

Het doel van het project is een vrachtwagen met een fuel cell die niet onder doet voor een exemplaar op diesel. Waterstof heeft enkele grote voordelen op de bekende elektrische vrachtwagen. Door waterstof in een fuel cell om te zetten naar elektriciteit, creëert men feitelijk een elektrische vrachtwagen die niet opgeladen hoeft te worden. Het tanken van waterstof is een kwestie van minuten. Daarnaast hoeft een fuel cell elektrische vrachtwagen geen zware accu’s mee te slepen.

Kennis opdoen
In eerste instantie worden twee exemplaren gebouwd, die de naam Zepp Europa hebben meegekregen. De 4x2 trekkers moeten geschikt zijn voor normale opleggers van 13,60 meter en het transport van 45-voet containers. Daarnaast behoudt de vrachtwagen zijn slaapcabine. Veel waterstofvrachtwagens gebruiken een dagcabine om vervolgens de waterstof in tanks achter de cabine op te slaan, maar dit is bij de Zepp Europa zeker niet de bedoeling.

Vos Transport wil met het project vooral kennis opdoen: ‘learning by using’ is het devies. In eerste instantie is het de bedoeling dat de waterstofvrachtwagens ingezet worden voor het vervoer van containers van en naar Vos zijn eigen containerterminal in Deventer. Ook wil het bedrijf de vrachtwagens inzetten in stadsdistributie, met het oog op de zero-emissiezones. Uiteindelijk wil Vos Transport een waterstofvrachtwagen voor de lange afstand.

Onlangs is de ombouw van de twee trekkers gestart. De verwachting is dat beide trekkers later dit jaar ingezet kunnen worden.

DEEL HET