Tol-vrijstelling gevraagd voor elektrische bestelauto

Evofenedex bepleit met andere branche-organisaties zoals het Centraal Bureau Levensmiddelen en Natuur & Milieu een vrijstelling van trucktol voor elektrisch aangedreven bestelauto’s.

Het aantal elektrische bestelauto’s bedroeg begin 2019 iets meer dan 3000, na een stijging van bijna 46 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Om de groei van het aantal elektrische bestelauto’s te stimuleren, is het noodzakelijk dat er zo min mogelijk concurrentienadeel ontstaat, zeggen de betrokken organisaties. Dit ligt volgens hen namelijk op de loer, omdat elektrische bestelauto’s meer wegen dan een reguliere bestelauto, als gevolg van de batterij in het voertuig. Om concurrentienadeel met diesel- of benzinevoertuigen te voorkomen is er met de Europese Commissie een vrijstelling overeengekomen voor het C-rijbewijs, en het gebruik van een tachograaf, die op basis van het gewicht eigenlijk noodzakelijk is.

Uitzondering

Een dergelijke uitzondering moet er ook komen voor de vrachtwagenheffing. Op basis van huidige wetgeving is Nederland verplicht de heffing ook te laten gelden voor elektrische bestelauto’s. Het boven de markt hangen van een vrachtwagenheffing heeft naar verwachting een heel negatief gevolg op de transitie naar elektrisch rijden, aldus de instanties. Ondernemers blijven langer op diesel en benzine rijden om het extra tarief per kilometer van de vrachtwagenheffing te vermijden, zo vrezen zij.

DEEL HET