Scania trekt de stekker uit hybride techniek

Scania stopt met de bouw van hybride trucks. Zowel de hybride die zich zelf oplaad, de HEV als de hybride met een stekker, de zogenaamde Plug In Hybride of PHEV zullen binnenkort niet meer gebouwd worden.

Het nieuws was al eerder bekend maar er werden nog steeds hybride trucks uitgeleverd die al besteld waren. Vandaag kwam het officiële bericht via de media dat de Zweedse truckbouwer stopt met de bouw- en verdere ontwikkeling van deze fraaie techniek.

Hybride techniek was een prachtige manier om een grote actieradius op diesel te combineren met zero- emissie binnenstad transport. Daarmee leek dit lange rijd hét alternatief voor volledig elektrisch rijden, aangezien de actieradius nooit een probleem is, terwijl de truck in de stad, waar dat nodig is net zo stil en schoon is als een volledig elektrisch exemplaar.

Het probleem zit hem echter in de handhaving. Steden controleren met camera’s welke trucks zero emissie zijn, en welke niet. Dat doen ze met een foto van het kenteken, en op dat kenteken staat wat voor aandrijving er in zit. Bij een hybride truck staat daar ‘diesel’ en op de foto kun je niet zien of die dieselmotor ook loopt. Met het zogenaamde ‘Geo fencing’ is dat eenvoudig te ondervangen. Met dat systeem slaat de dieselmotor automatisch af wanneer je een zone in rijdt. Die techniek bestaat, maar ondanks lobbywerk van Scania komt dat niet van de grond.

Als reden voor het stoppen met de bouw van hybridetrucks geeft Scania dan ook de beperkte vraag aan. Daarbij komt dat de hybride trucks binnenkort, net als alle nieuwe trucks voorzien moeten zijn van nieuwe veiligheid systemen. Die ontwikkeling kost geld, en dat heeft Scania doen besluiten om de productie en verdere ontwikkeling van deze mooie techniek dit voorjaar nog te stoppen. De verkoop is inmiddels gestopt. In Nederland rijden zo’n 150 Scania hybride trucks en Scania belooft klanten met die voertuigen bij te blijven staan met service, garantie en onderdelen.

Voor de toekomst zet Scania in op volledig elektrisch, Bio-LNG en natuurlijk op diesel.

DEEL HET