Rijtest Ford Ranger: het echte werkpaard

Ford heeft wel iets met paarden: we kennen natuurlijk de Mustang en de Bronco. Maar het echte werkpaard is de Ford Ranger, zo ondervonden we tijdens onze rijtest. Maar ook wel een luxe paardje.

Van Ford kregen wij een knalgele Ranger in de Wildtrak-uitvoering mee, al is het volgens Ford meer oranje. De Wildtrak staat boven de gewone XL en XLT-uitvoeringen en is dus meer luxe. Alleen de knotsgekke Ranger Raptor staat nog boven de Wildtrak, maar dat is meer hobby-paard dan werkpaard.

Krachtig
De Ford Ranger Wildtrak is voorzien van een 2-liter viercilinder bi-turbo dieselmotor die 205 paardenkrachten produceert. Volgend jaar mogen we ook een plug-in hybride model verwelkomen, maar tot die tijd slurpen we nog gewoon ouderwets diesel. De motor doet gewillig zijn werk onder de motorkap. Gekoppeld aan een uitstekend schakelende tientraps automaat komen we niets tekort.

Snel is de Ford Ranger niet echt, maar wel krachtig. Tenminste, zo voelt hij zeker. Achter het stuur krijg je het gevoel dat niets je kan stoppen. Je hebt dan ook 500 nM tot je beschikking. Verlaat je de weg, dan selecteer je eenvoudig vierwielaandrijving met hoge of lage gearing. Je hebt niet alleen speciale rijstanden voor zuinig rijden en rijden met een aanhanger, maar ook voor drie verschillende ondergronden.

Twee stoelen
Hoewel de Ranger een iets langere SuperCab-cabine heeft, vinden we er maar twee stoelen in. Dit heeft te maken met de Nederlandse wetgeving voor het grijs kenteken. Als je echt wilt, dan kan Ford je Ranger verlengen zodat er vier stoelen in mogen, maar dat kost wel een flinke duit. Nu kun je achter de stoelen wat spullen kwijt, maar meer niet. De halve zijdeuren achter heb je dus eigenlijk nauwelijks nodig.

In de laadbak van ruim 186 cm lang en 158 cm breed mag je maximaal 1156 kilo lading leggen. Het vaakst zal echter gebruik gemaakt worden van de trekhaak. De Ford Ranger mag een aanhanger van maximaal 3500 kilo trekken. Naast de speciale rijstand voor het rijden met een aanhanger heeft de Ranger nog een handigheidje: door de lengte van je aanhanger in te stellen, houdt de Ranger er rekening mee bij het waarschuwen van voertuigen in de dode hoek.

Fel scherm
Zoals gezegd is de Wildtrak de luxere uitvoering van de Ford Ranger. Dit betekent bijvoorbeeld dat je stoelen en het stuur verwarmbaar zijn. De Ranger is voorzien van alle wenselijke veiligheidssystemen. De adaptive cruis control in combinatie met lane departure warning werkt heel prettig, maar hij schakelt zichzelf wel uit onder de 30 km/u. Achter het stuur verraadt vooral de hoge zitpositie dat je niet in een gewone personenauto zit.

Het digitale scherm achter het stuur is duidelijk en mooi vormgegeven. De C-vorm van de koplampen zien we hier als design-element terugkomen. In de middenconsole trekt een groot staand scherm de aandacht. Dit is handig als je de navigatie wil raadplegen, maar voor andere functies is hij eigenlijk onnodig groot. Hij straalt ook heel veel licht uit: wij reden het liefst met het scherm in nachtmodus. De donkere kleuren pasten veel beter bij de rest van het interieur.

Goede toekomst
De Ford Ranger wordt op drie continenten gebouwd en is overal op de wereld populair. In Europa mocht hij de prijs “Pick-up of the Year 2024” in ontvangst nemen. Na onze rijtest met de Ford Ranger snappen we volledig waarom. Deze pick-up is zowel een handig stuk gereedschap als een fijn vervoersmiddel. Hij is praktisch en sterk, maar ook comfortabel en rijk uitgerust. Daarnaast ziet hij er ook nog eens gewoon goed uit.

Zeker met een hybride model op komst zal de populariteit van de Ford Ranger alleen maar toenemen. Steeds vaker ontdekt men de voordelen van een pick-up: veel laadruimte, veel trekvermogen en het rijgedrag dat dichtbij dat van een normale auto komt. Erg veel directe concurrenten heeft de Ford Ranger ook nog niet in Nederland. De toekomst van dit werkpaard ziet er dus zonnig uit.

DEEL HET