Paccar, Cummins en Daimler produceren samen accu’s

Vorig jaar kondigden Paccar, Accelera by Cummins en Daimler een bijzondere samenwerking aan. Nu kondigen de partijen aan samen accu’s te gaan produceren in Mississippi, USA.

De nieuwe fabriek komt in Marshall County in de zuidelijke staat Mississippi en zorgt voor zo’n 2.000 nieuwe banen in de regio. Naar verwachting begint de fabriek met produceren in 2027. De drie vrachtwagenfabrikanten gaan er samen accu’s produceren voor hun elektrische voertuigen.

Drie merken
Paccar voert in Amerika de merken Peterbilt en Kenworth. Beide merken hebben hun eerste elektrische vrachtwagens al laten zien, maar tijdens de CES 2024 in Las Vegas was een oer-Hollandse DAF XD Electric nog het elektrische paradepaardje van Paccar. De merken Freightliner en Western Star vallen onder Daimler, waarbij de eerste al vrij ver is met elektrificatie. Cummins levert motoren aan tal van fabrikanten.

De drie partijen hebben elk 30% aandeel in de nieuwe fabriek. De overige 10% aandeel is voor EVE Energy, een technologiebedrijf met veel kennis op het gebied van lithium-ijzer-fosfaat (LFP) accu’s. Dit type accu’s zal dan ook geproduceerd worden in de fabriek in Mississippi, in ieder geval de eerste jaren.

“Deze keuze voor de locatie is een spannende en tastbare stap in de richting van het bevorderen van onze ‘Destination Zero’-strategie en onze visie om te zorgen voor een gedecarboniseerde toekomst. De lokale productie van batterijcellen is een belangrijk onderdeel voor het leveren van kostenefficiënte opties aan onze klanten zodat zij in Amerika en de rest van de wereld hun transport kunnen decarboniseren”, aldus John O’Leary, president en CEO van Daimler Truck North America.

DEEL HET