Nikola oprichter krijgt vier jaar celstraf

Trevor Milton, oprichter van Nikola heeft vier jaar celstraf gekregen voor fraude en misleiding van investeerders. Hij deed dat door een prototype rijdend te laten zien in een video, maar die truck bleek van een berg af geduwd te zijn omdat hij zelfstandig helemaal niet kon rijden op dat moment.

Daarnaast loog Milton over de Badger Pickup truck, een voertuig waarvan hij claimde dat het een eigen Nikola ontwikkeling was, maar die auto bestond grotendeels uit aangekochte componenten van andere producenten. Toch was het vooral de video die kwaad bloed zette. Investeerders trokken massaal de portemonnee toen ze de veelbelovende presentatie zagen van de futuristische, rijdende Nikola truck maar die bleek helemaal niet zelf te kunnen rijden. Een  ex medewerker kwam met dat verhaal naar buiten waarna Trevor Milton gedwongen was af te treden. De hele fraudezaak zorgde er voor dat de Nikola aandelen in waarde kelderden van 60 Dollar naar slechts 2 Dollar.

De eis van de rechtbank voor de miljardenfraude bedroeg elf jaar maar uiteindelijk bleef daar in het vonnis 4 jaar celstraf van over. Trevor Milton gaat in hoger beroep en is op borgtocht vrij.

Overigens kwam het met Nikola toch nog goed, nadat het bedrijf deels onder leiding van Iveco kwam. Door die samenwerking konden er wel echt zelfstandig rijdende elektrische- en waterstof trucks gebouwd worden. Overigens is het merk Nikola in Europa van de markt. Trucks met Nikola techniek worden in Europa op de markt gebracht onder de merknaam Iveco. Deze trucks zijn dan ook gebaseerd op Iveco techniek, met Iveco cabines. Van de futuristische Nikola One hebben we nooit weer wat gezien, wat best jammer is want dat was een fraai ontwerp.

DEEL HET

Gerelateerde video's

  • Video bij: Nikola oprichter krijgt vier jaar celstraf