Australiërs maken groene waterstof direct uit zeewater

Een groep wetenschappers van de RMIT-universiteit in Australië heeft een goedkopere en effectievere methode bedacht waarbij waterstof rechtstreeks uit zeewater wordt gemaakt.

Het zeewater wordt direct gesplitst in waterstof en zuurstof, zonder dat het water eerst ontzout hoeft te worden. Dat ontzouten is een dure en ingewikkelde procedure, die dit team van wetenschappers heeft weten te omzeilen. “Onze manier van waterstofproductie is eenvoudig, en schaalbaar en veel goedkoper dan de huidige methoden”, zeggen de wetenschappers. Zij zeggen erin geslaagd te zijn waterstof te kunnen produceren zonder dat daarbij het gevaarlijke bijproduct chloor ontstaat. Dit vergt uiteraard een bijzonder type elektrolyzer, dat geschikt is voor het werken in zeewater. Maar uiteindelijk, verwachten de wetenschappers, zullen die elektrolyzers zo goedkoop worden, dat een kilo waterstof nog maar 2 Australische dollar hoeft te kosten.

Tot nu toe wordt waterstof grotendeels gewonnen uit fossiele brandstoffen, waarmee een CO2-uitstoot van plusminus 830 miljoen ton wordt veroorzaakt.

DEEL HET