Amazon produceert zelf waterstof voor logistiek

 

Onlangs opende Amazon bij een distributiecentrum in Colorado de eerste productielocatie voor waterstof. Uiteindelijk wil Amazon genoeg waterstof produceren om zijn hele logistiek erop te laten draaien.

“Waterstof is een erg belangrijk instrument om onze operatie in 2040 volledig klimaatneutraal te maken”, zo legt Asad Jafry uit. Hij is directeur van de Global Hydrogen Economy bij Amazon. “De productie op locatie maakt het gebruik van waterstof nog efficiënter voor bepaalde locaties.”

Amazon gelooft dat waterstof onmisbaar is in een duurzame toekomst. In 2025 wil het bedrijf meer dan 15.000 vorkheftrucks en 800 grote vrachtwagens uitgerust hebben met een fuel cell, die waterstof omzet tot elektriciteit. Bij het distributiecentrum in Colorado rijden nu al 225 vorkheftrucks op waterstof. De brandstof werd eerder ergens anders gemaakt, samengeperst en per vrachtwagen vervoerd. Nu wordt de waterstof dus op locatie gemaakt.

Om de plannen werkelijkheid te maken is Amazon een samenwerking aangegaan met waterstofproducent Plug Power. Dit bedrijf heeft al meer dan 17.000 vorkheftrucks van Amazon omgebouwd naar fuel cell elektrisch. Plug Power bouwde een elektrolyser van 1 megawatt bij het distributiecentrum. Deze maakt genoeg waterstof om 400 vorkheftrucks te laten rijden.

 

DEEL HET